Dit alles in het kader van een onderzoek naar wonen en werken in een huis op stand. Museummedewerkers namen vrijwillig een dag en een nacht het leven van Simon en Cornelia én hun personeel over. Van het ontbijt in de ochtend, een grote tuinpartij in de middag tot een chic diner in de avond, en alles wat daarvoor moest gebeuren.

Historische bronnen

Alles werd tot in de puntjes voorbereid; kleding, tafelschikking, etiquette, hoeveelheid gangen en drankjes tot de was- en scheerbeurt van Simon van Gijn en de schoonmaak door het personeel. Voor alles waren historische bronnen geraadpleegd; kook-, huishoud-, en etiquetteboeken, reisverslagen, dagboeken en egodocumenten uit de negentiende eeuw.

De bewoners tijdens het evenement 24 uur wonen in Huis Van Gijn.
Mascha Joustra
De bewoners
2013
Begroeting tijdens het evenement 24 uur wonen in Huis Van Gijn.
Mascha Joustra
Begroeting
2013

Terug naar de negentiende eeuw

Op die manier kon waarheidsgetrouw worden gegeten volgens de etiquette en tafelschikking van die tijd, worden gekookt met negentiende-eeuwse recepten en ingrediënten – veel room en boter – en gedroegen het personeel en de gasten zich zoals het hoorde. Ook de hulpmiddelen waren negentiende-eeuws. Het fornuis werd flink opgestookt, de snijbonenmachine draaide overuren, de ijsmachine en historische ijsvormen werden gebruikt, het historische bestek en de glazen werden gepoetst en de ramen gewassen met een oude waterspuit. En het diner? Dat bestond uit een veelheid aan gangen, zoals gebruikelijk bij de elite, met een enorme voorbereidingstijd van het personeel.

Upstairs versus downstairs

Een ding was zeker na 24 uur wonen en werken: het leven van een welgesteld negentiende-eeuws echtpaar kon luxe en copieus zijn, maar achter de schermen was het voor het personeel vooral hard, héél hard werken, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Boodschappen doen, koken, opdienen, afruimen, vegen, schoonmaken, poetsen en naar bed lang nadat Simon en Cornelia hun hoofden te ruste hadden gelegd. En de volgende ochtend weer vroeg op….

Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om een optimale gebruikerservaring te bieden. Je kunt je voorkeuren aanpassen.
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen.