Gang & Trappenhuis

Wanneer wilt u op bezoek komen?

Bezoekers van Simon van Gijn kwamen het huis in door een voorname gang. Veel van de inrichting is bewaard gebleven.

Aan de muren zijn borden, schotels en tegeltableaus tentoongesteld uit Van Gijns grote collectie: behalve Chinees en Japans porselein hangt er aardewerk met afbeeldingen van Oranje-Nassau’s. Op de vloer ligt marmer, zoals gebruikelijk was in een woonhuis uit de 18de eeuw. Uit die tijd stamt ook de symmetrische indeling van de gang, met links en rechts deuren tegenover elkaar.

Tegenwoordig dient de gang niet meer als entree. Museumbezoekers komen door de keuken binnen.

Vaderlandsliefde stond bij Van Gijn hoog in het vaandel. Uit de inrichting van het trappenhuis spreekt zijn belangstelling voor beroemde zeehelden, krijgsgeschiedenis en het Huis van Oranje. De Oranjes zijn vertegenwoordigd door een ruiterportret van Frederik Hendrik en het familiewapen, de zeehelden door Michiel de Ruyter en de onder zijn bevel gevoerde Vierdaagse Zeeslag (1666), geschilderd door Willem van de Velde.

De collectie wapens, helmen en harnassen kocht Van Gijn eind jaren ’90 op veilingen. Het merendeel is afkomstig uit Nederland, maar er zijn ook Japanse zwaarden bij. Aan het eind van de 19de eeuw nam in Europa de interesse voor exotische volken en voorwerpen sterk toe. Van Gijn kocht in 1893 een collectie Noord-Afrikaanse voorwerpen, waarmee één van de kelims rond het trapportaal is aangekleed.

De diepe kast bij het raam op de eerste verdieping(tuinzijde) liet Van Gijn speciaal voor zijn prentencollectie maken. De overige meubels en voorwerpen zijn, op een paar familiestukken na, veilingaankopen.

Ontdek de collectie van deze kamer

Begane grond

Ontdek de benedenverdieping van het huis. Hier vindt u o.a. de keuken en de eetkamer.

Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg, een rijke regent. In de monumentale gevel ligt het accent op de middenpartij. Achter de dubbele deur ligt een brede gang, die het huis in tweeën deelt en waarop de kamerdeuren symmetrisch uitkomen. Voor zijn de ontvangstvertrekken, achter de dienstvertrekken.

Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Sluit het Verborgen Museum