Thuismuseum

Ontdek het Thuismuseum!

Fun Fact Friday – In het huis bevinden zich heel veel bijzondere voorwerpen. Zijn ze wat je denkt dat ze zijn? We vertellen het je elke vrijdag op onze social media. Facebook | InstagramFun Fact Friday – In het huis bevinden zich heel veel bijzondere voorwerpen. Zijn ze wat je denkt dat ze zijn? We vertellen het je elke vrijdag op onze social media. Facebook | Instagram

Juffrouw Fijn van Draat – Juffrouw Fijn van Draat was oorspronkelijk afkomstig uit de verpleging. Voordat ze bij Van Gijn hoofd in de huishouding werd, was ze directrice bij een Amsterdams verpleeghuis. Ze had een lastige positie als huishoudster, want tot het gewone personeel behoorde ze nadrukkelijk niet. Ze kan veel vertellen over het reilen en zeilen in een 19de eeuwse huishouding. Dit doet ze in filmpjes op de social media kanalen van Huis Van Gijn. Facebook | Instagram

De conservator vertelt – Conservator Wyke Sybesma blogt over haar werk als museumconservator, over de geschiedenis van het museum en haar onderzoek naar het dagelijks leven rond 1900. Centraal staat het huis met haar bewoners. Hoe er werd gewoond in het huis door zowel het echtpaar Van Gijn en als het personeel. Hoe werkt het fornuis? De tafeldekken, hoe moet dat? En hoe vierde Van Gijn Sinterklaas? Ontdek het hier.

Een lekker ijsje lusten we allemaal wel. Maar hoe maakten ze in de tijd van Simon van Gijn eigenlijk ijs? De conservator laat het zien.

Ontdek Huis Van Gijn

Huis Van Gijn is meer dan een museum. Het huis leeft door de bewoners en hun rijke geschiedenis. Daarnaast beschikt het over een diverse collectie aan bijzondere voorwerpen rondom de 19de- eeuw. Zin om er eens doorheen te struinen? Dat kan hier:

Ontdek het huis
Ontdek de bewoners
Ontdek de collectie 

Op reis met Van Gijn

Van Gijn reisde veel en graag. Hij hield gedetailleerde reisverslagen bij die bewaard zijn gebleven, waardoor we nu veel weten over het reizen in de 19de eeuw. Simon en zijn vrouw Cornelia Vriesendorp maken iedere zomer een buitenlandse reis van vier tot vijf weken. Regelmatig gaat het echtpaar tussendoor naar Parijs, Brussel en Antwerpen. De zomerse reis bestaat uit een rondrit per trein langs belangrijke steden, plaatsen en natuurgebieden. Sommige onderdelen van het traject worden per rijtuig afgelegd.

Op reis met Frans Lebret

Bekijk ook ‘Op reis met Frans Lebret’ op het thuismuseum van Dordrechts Museum. Op 15 januari 1863 begon de Dordtse kunstenaar Frans Lebret samen met zijn broer Jan Hendrik aan hun reis naar Java.
Lees meer

Reizen naar Dordrecht

Dordrecht is omgeven door rivieren. Wie naar Dordrecht wilde, kwam met de boot. We nemen een kijkje in het voormalig woonhuis van Simon van Gijn, een tijdgenoot van de schilder Johan Barthold Jongkind die in 1968, 1869 Dordrecht bezocht.

Studio Roodenburch
Sluit het Verborgen Museum