GlassFever

Onbegrensde mogelijkheden van glas
1 May 2016 t/m 25 September 2016

GlassFever toont de onbegrensde mogelijkheden die glas kan bieden aan creatieve kunstenaars met durf en visie. Tegelijkertijd biedt de tentoonstelling een kijkje achter de schermen van de glasmeesters van Murano die in staat zijn dit vloeibare en breekbare, maar ook harde en scherpe materiaal te beheersen. Dat vereist niet alleen creativiteit, maar ook vaardigheid, snelheid en kracht.

In Huis Van Gijn gaat een aantal zorgvuldig geselecteerde hedendaagse werken de dialoog aan met de klassieke ambiance. De nadruk ligt op kunstenaars waarmee Berengo in zijn beginjaren heeft samengewerkt, zoals Kiki Kogelnik en Luigi Benzoni. De kroonluchter van Yuichi Higashionna vormt een spectaculair contrast met het interieur van de tapijtenzaal. En in de tuin komen de landschappelijke werken van Anatoly Shuravlev en Pino Castagna tot hun recht.

Beeldende kunst in glas

Lange tijd was glaskunst vooral decoratieve kunst. Dat is veranderd. GlassFever laat zien hoe hedendaagse autonome kunstenaars hun ideeën vormgeven in glas. Adriano Berengo is al 25 jaar een gedreven promotor van het gebruik van glas in de beeldende kunst. In zijn glaswerkplaats op Murano, Venetië, werken gevestigde kunstenaars en opkomende talenten uit de hele wereld samen met de Maestro’s van de glasovens. Berengo wil hedendaagse kunst in glas als autonome kunstvorm op het hoogste podium brengen, naast de schilder- & beeldhouwkunst.

Berengo: “Kunstenaars zijn op zichzelf gericht, op hun eigen ideeën. De Maestro is net zo sterk op zichzelf gericht, hij is de vakman die alles van glas weet. Zonder hem kan het niet. De kunstenaar ziet vaak alleen het eindresultaat voor zich, maar de Maestro kent de stappen die naar dat resultaat leiden. De kunstenaar wil ingrijpen in het werkproces, de Maestro wil zijn werk doen en zijn gang gaan. Die twee sterke persoonlijkheden breng ik bij elkaar. Dat leidt vaak tot misverstanden en soms tot conflicten. Als die overwonnen worden, ontstaat er iets moois.”

De maestro aan het werk

Locaties

GlassFever toont meer dan 80 kunstwerken en installaties in glas, op vier bijzondere locaties in Dordrecht, Huis Van Gijn, Dordrechts Museum, DordtYart, en het Dordts Patriciërshuis. Alle info over de deelnemende locaties, de route en wat er nog meer te doen is vind je op www.glassfever.nl

Alle kunstwerken zijn gemaakt in de werkplaats van Studio Berengo. Getoond worden werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars, zoals Tony Cragg, Tracy Emin, Jan Fabre, Kiki Kogelnik, ORLAN, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Jaume Plensa, Shan Shan Sheng, Wael Shawky, Koen Vanmechelen, Joanna Vasconcelos, Fred Wilson en Erwin Wurm.

Sluit het Verborgen Museum