Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om een optimale gebruikerservaring te bieden. Je kunt je voorkeuren aanpassen of meer informatie bekijken.

Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.

Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen. Bekijk meer informatie.

Als het guur is buiten komen we graag bij met een warme drank als chocolademelk. Vroeger waren er echter veel meer warme dranken in omloop. Met of zonder alcohol, gebonden met maïzena of eieren en met specerijen. Anijsof saffraanmelk bijvoorbeeld. Maar heb je weleens gehoord van kandeel, sagomelk of grog?

In de 19de eeuw was slemp een populair drankje, bijvoorbeeld voor na het schaatsen. Het is een soort chai avant la lettre. Zoals met veel recepten heeft ieder kookboek zijn eigen varianten. Wij maakten deze toegankelijke versie uit Nieuw kookboek voor burgergezinnen uit ca. 1900.

Men laat 2 ons thee, een weinig saffraan, kruidnagelen en een stukje pijpkaneel geruime tijd op zacht vuur trekken. Dit giet men door een zeef en voegt er gekookte melk en suiker bij.

Slemp - 2023

Slemp

2023