Arretje-cake
Denk je aan een klassieke Arretje-cake, dan denk je aan kerst. Deze no-bake cake heeft echter niks met een arrenslee te maken, maar alles met reclame.
Arretje-cake
2025
Arretje Nof
In de jaren 20 van de vorige eeuw had Calvé marketinggoud in handen met het karakter 'Arretje Nof'. Dit mannetje beleefde spannende avonturen in vijf boekjes, waarvoor je kon sparen bij aankoop van Calvéproducten. Zijn voornaam komt waarschijnlijk van de arachide(pinda)olie en zijn achternaam is de afkorting die staat voor Nederlandsche Olie Fabriek.
Arretje Nof
1926-1928
Arretje Nof
Rond 1930 gaf Calvé ook nog twee kookboekjes uit, geschreven door Martine Wittop Koning. Deze voormalig directrice van de Amsterdamse Huishoudschool schreef een zomer- en een winterkookboekje, met als centrale ingrediënten de Delftsche Slaolie, Delfrite (margarine) en Delfia (frituurvet). Met ingekleurde foto's en bonte illustraties een ontzettend leuk boekje om nog steeds uit te koken. Tussen de nieuwjaarstulband, drabbelkoekjes en appelbeignets vind je onderstaand recept.
Kersttafel uit Calvé's winterboekje
ca 1930
Benodigdheden:
- 1/2 tablet Delfia of Delfrite (= 250 gram)
- 1 á 2 eieren
- 5 afgestreken eetlepels cacaopoeder
- 200 gram suiker
- 200 gram in stukjes gebroken biscuits (petit-beurre of Maria)
Bereiding:
Roer de eieren met de suiker glad; voeg er dan lepel voor lepel de cacao bij met desverkiezende - voor den fijneren smaak - ook een lepel sterk koffie-extract. Smelt den Delfia of Delfrite, voeg die bij het mengsel en blijf roeren, tot alles samen een gelijkmatig gebonden geheel vormt; roer er dan de in kleine stukjes gebroken biscuits door.
Vorm, met behulp van een paar messen, de thans soepele massa op een velletje boterhampapier tot een ronde of langwerpige cake; zet die op een koele plaats, zoodat het vet kan stollen en aan de taart de noodige vastheid en snijdbaarheid kan geven. Gebruik 's zomers bij voorkeur Delfia, omdat de cake anders licht te slap zal blijven.