Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om een optimale gebruikerservaring te bieden. Je kunt je voorkeuren aanpassen of meer informatie bekijken.

Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.

Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen. Bekijk meer informatie.

Arretje Nof

In de jaren 20 van de vorige eeuw had Calvé marketinggoud in handen met het karakter 'Arretje Nof'. Dit mannetje beleefde spannende avonturen in vijf boekjes, waarvoor je kon sparen bij aankoop van Calvéproducten. Zijn voornaam komt waarschijnlijk van de arachide(pinda)olie en zijn achternaam is de afkorting die staat voor Nederlandsche Olie Fabriek.

Illustrator: Johan Fabricius - Arretje Nof - 1926-1928

Illustrator: Johan Fabricius

Arretje Nof

1926-1928

Arretje Nof

Rond 1930 gaf Calvé ook nog twee kookboekjes uit, geschreven door Martine Wittop Koning. Deze voormalig directrice van de Amsterdamse Huishoudschool schreef een zomer- en een winterkookboekje, met als centrale ingrediënten de Delftsche Slaolie, Delfrite (margarine) en Delfia (frituurvet). Met ingekleurde foto's en bonte illustraties een ontzettend leuk boekje om nog steeds uit te koken. Tussen de nieuwjaarstulband, drabbelkoekjes en appelbeignets vind je onderstaand recept.

Illustrator: Leo Visser - Kersttafel uit Calvé's winterboekje - ca 1930

Illustrator: Leo Visser

Kersttafel uit Calvé's winterboekje

ca 1930

Benodigdheden:

- 1/2 tablet Delfia of Delfrite (= 250 gram)
- 1 á 2 eieren
- 5 afgestreken eetlepels cacaopoeder
- 200 gram suiker
- 200 gram in stukjes gebroken biscuits (petit-beurre of Maria)

Bereiding:

Roer de eieren met de suiker glad; voeg er dan lepel voor lepel de cacao bij met desverkiezende - voor den fijneren smaak - ook een lepel sterk koffie-extract. Smelt den Delfia of Delfrite, voeg die bij het mengsel en blijf roeren, tot alles samen een gelijkmatig gebonden geheel vormt; roer er dan de in kleine stukjes gebroken biscuits door.
Vorm, met behulp van een paar messen, de thans soepele massa op een velletje boterhampapier tot een ronde of langwerpige cake; zet die op een koele plaats, zoodat het vet kan stollen en aan de taart de noodige vastheid en snijdbaarheid kan geven. Gebruik 's zomers bij voorkeur Delfia, omdat de cake anders licht te slap zal blijven.