Goudleerkamer

Wanneer wilt u op bezoek komen?

Deze kamer is voor Nederland uniek: het is de enige goudleerkamer uit een 17de-eeuwse burgerwoning die, op de raamwand na, volledig bewaard is gebleven.

De goudleerkamer komt uit het huis De Rozijnkorf in Dordrecht en dateert uit 1686.

Van Gijn vond het een interessant interieur. Hij maakte er een aantekening over in zijn notitieboekje. Maar het was een andere Dordtse verzamelaar, Hidde Nijland, die de kamer kocht. Na diens dood (1921) werd het interieur geveild. Vervolgens was het jarenlang zoek, totdat het in 1992 opdook in een villa in Wassenaar. Na een grondige restauratie is de goudleerkamer in 2001 naar het museum overgebracht.

Alle oorspronkelijke onderdelen zijn nog aanwezig: het goudleren behang, de schouw en het haardvloertje, de betimmering met de gesneden decoraties in classicistische stijl, de chique alkoof (voor het bed) en het plafond met schilderingen van Augustinus Terwesten (1649-1711).

Eerste verdieping

Ontdek de eerste verdieping van het huis. Hier vind je o.a. de slaapvertrekken, de 'moderne' badkamer en de omvangrijke bibliotheek.

In 1864 kochten Simon van Gijn en zijn vrouw het huis. Zij woonden er ruim 20 jaar, toen zij besloten de rechterhelft van het pand te laten renoveren waarbij de voorkamers, beneden en boven, werden vergroot. Tussen 1886 en 1889 vond de verbouwing plaats onder leiding van architect Constantijn Muysken, die ook de interieurs ontwierp.

Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Sluit het Verborgen Museum