De zaal

Wanneer wilt u op bezoek komen?

De zaal met zijn rijke betimmering en kostbare wandtapijten is de voornaamste kamer van het huis en sinds zijn ontstaan in 1730 in gebruik voor ontvangsten en partijen.

De opeenvolgende bewoners koesterden het interieur. Van Gijn bepaalde zelfs bij testament dat de zaal onveranderd moest blijven. Het is de oudste bewaard gebleven zaal met tapijten in een Nederlands woonhuis.

De betimmering is uitgevoerd in late Lodewijk XIV-stijl met, zoals gebruikelijk, het accent op de schoorsteenpartij. Luiken en plafond zijn in dezelfde stijl uitgevoerd en evenals het overige houtwerk geschilderd in groen, dat plaatselijk is verguld. Ook de negenarmige kaarsenkroon van verguld hout hoort bij het ensemble. De schilderingen boven de marmeren schoorsteenmantel en de beide deuren werden in 1730 gemaakt door de Dordtse schilder Adriaen van der Burgh (1693-1733). De wandtapijten met scènes uit Il pastor fido zijn uit dezelfde tijd en werden in het Vlaamse Oudenaarde speciaal voor dit vertrek gemaakt.

In 2011 zijn de tapijten en het schilderwerk uitgebreid onderzocht en gerestaureerd. Op de schermen in de zaal is meer informatie te vinden over de tapijten, de zaal en deze restauratie.

Begane grond

Ontdek de benedenverdieping van het huis. Hier vindt u o.a. de keuken en de eetkamer.

Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg, een rijke regent. In de monumentale gevel ligt het accent op de middenpartij. Achter de dubbele deur ligt een brede gang, die het huis in tweeën deelt en waarop de kamerdeuren symmetrisch uitkomen. Voor zijn de ontvangstvertrekken, achter de dienstvertrekken.

Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Sluit het Verborgen Museum