Door de eeuwen heen zijn de belangrijkste opdrachtgevers van zilverwerk stadsbesturen, gilden, kerken en particulieren. Kerken laten miskelken en avondmaalstellen maken. Gilden geven opdracht voor drinkbekers, gildeketens en begrafenisschilden. Particulieren laten kleine zilveren voorwerpen vervaardigen zoals toiletgarnituur, Bijbelsloten en tafelzilver.
De kern van de Dordtse zilvercollectie wordt gevormd door drie zeventiende-eeuwse stukken van de moeder van Simon van Gijn: een zilveren haan en hen, een Molenbeker en een Hansje-in-de-Kelder. Daarnaast verzamelen moeder en Cornelia – Van Gijns vrouw – talrijke zilveren miniatuurtjes.
Wat is de bedoeling van dit voorwerp? Je geeft de wieken een zetje zodra de beker vol. Alleen als je de beker in een keer leegdrinkt, staan de wieken stil en mag je stoppen met drinken. Zolang dat niet het geval is, wordt de beker bijgevuld. De klok op de achterzijde geeft aan hoeveel verplichte drinkrondes er nog zijn.
Wordt er een baby verwacht, dan wordt Hansje-in-de-kelder uit de kast gehaald. Schenk je de drinkschaal vol, dan komt Hansje – het ongeboren kindje – tevoorschijn. Wat een verrassing voor het bezoek als het een drankje aangeboden krijgt door de gastheer en -vrouw! Te zien in het Dordrechts Museum