1836-1922

Simon van Gijn

Wanneer wilt u op bezoek komen?

Simon van Gijn werd in 1836 geboren in Vlaardingen als zoon van Cornelia Johanna Hooghwinkel en Dirk de Kater van Gijn. In 1842 verhuisde het gezin naar Dordrecht, waar Simons vader ging werken in de bankiersfirma van zijn schoonvader. Simon was al jong geïnteresseerd in geschiedenis en aangemoedigd door zijn moeder begon hij historieprenten te verzamelen. Ook kunst en kunstnijverheid hadden zijn belangstelling.

Na zijn rechtenstudie in Leiden vestigde Van Gijn zich in 1863 als advocaat in Dordrecht. Nog datzelfde jaar volgde hij zijn vader op als bankier in het familiebedrijf. In 1864 trouwde hij met Cornelia Agatha Vriesendorp en kocht hij het huis aan de Nieuwe Haven.

Van Gijn had als typisch 19de-eeuwse collectioneur een brede belangstelling: van historieprenten, wapens en schepen tot munten, zilver, keramiek en interieurs. De voorwerpen die hij kocht, kregen in zijn huis een prominente plaats.

“Het verleden is een spiegel voor het heden, en wie zijn eigen tijd, het heden, goed wil begrijpen en verstaan, dient geen algehele vreemdeling te wezen in de toestanden van het verleden, waaruit die van het heden haar oorsprong namen.”

Simon van Gijn

Bezoekers waren welkom. Regelmatig ontving Van Gijn historici en andere belangstellenden met vragen over zijn prenten. Ook zette hij zich in voor het culturele leven in Dordrecht en daarbuiten, onder andere door tentoonstellingen te organiseren van prenten en voorwerpen uit zijn eigen bezit.

Na het overlijden van zijn vrouw (1889) en zijn vertrek bij de bank (1892) legde Van Gijn zich toe op het inventariseren en beschrijven van zijn duizenden prenten, tekeningen en foto’s. De laatste jaren van zijn leven ging zijn gezondheid sterk achteruit. Hij moest zich laten rijden in een rolstoel en bracht de dagen door in zijn slaapkamer en studeerkamer, omringd door zijn geliefde voorwerpen en prenten.

Simon van Gijn in beeld

Sluit het Verborgen Museum