1861 - 1962

Juffrouw Fijn van Draat

Wanneer wilt u op bezoek komen?

Haar entree maakte juffrouw Fijn van Draat na de dood van mevrouw Van Gijn. Wanneer zij bij Simon van Gijn in dienst kwam, weten we niet. Oorspronkelijk afkomstig uit de verpleging, werkte zij als hoofd in de huishouding. Een wat lastige positie: tot het gewone personeel behoorde de juffrouw nadrukkelijk niet, maar de gelijke van de heer des huizes was ze evenmin.

Een huishoudster is niet de werkster of poetsvrouw, maar de manager van het huis. Zij stuurde het aanwezige personeel aan en was verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het huishouden. Het is niet bekend wanneer ze de precies in dienst kwam bij Simon van Gijn.

Juffrouw Fijn van Draat was oorspronkelijk afkomstig uit de verpleging. Voordat ze bij Van Gijn hoofd in de huishouding werd, was ze directrice bij een Amsterdams verpleeghuis. Ze had een lastige positie als huishoudster, want tot het gewone personeel behoorde ze nadrukkelijk niet. Ze kreeg een slaapkamer en een zitkamer op de eerste verdieping, dezelfde verdieping waar Simon van Gijn sliep en werkte.

Helena Alida Fijn van Draat is geboren op 14 december 1861 te Harderwijk, als oudste kind van Evert Jan Fijn van Draat en Alberta Gupffert. Evert Jan en Alberta kregen acht dochters en drie zonen; van hun elf kinderen zijn er helaas vijf overleden voordat zij 4 jaar werden. Opmerkelijk is dat deze familietak, ondanks de elf kinderen, niet werd voortgezet. De broers overleden zonder kinderen na te laten en de kinderen van haar zussen kregen natuurlijk de naam van hun vaders, waarmee de tak uitstierf.

Helena heeft naar alle waarschijnlijkheid een verpleegstersopleiding gevolgd in het Binnengasthuis te Amsterdam, waar ze ook hoofdverpleegster is geworden. Maar in welke jaren dat is geweest weten we niet.

In 1897 vertrekt ze naar Deventer om als particulier verpleegster te gaan werken voor mevrouw Agatha Louisa Strick van Linschoten, de eega van Willem Hendrik Feije baron van Heemstra, de burgemeester van Deventer. Na het overlijden van mevrouw op 2 februari 1897 is de juffrouw nog enige tijd in Deventer gebleven om voor de burgemeester en de zoon te zorgen.

Waarschijnlijk gaat  ze weer terug naar Amsterdam, want op 11 april 1907 schrijf schrijft ze zich uit in Amsterdam om zich op 3 mei 1907 in Dordrecht, onder vermelding van het beroep ‘gezelschapsjuffrouw’, in te schrijven. Ze komt waarschijnlijk direct in dienst bij Simon van Gijn en verzorgt hem tot aan zijn dood in 1922.

Zestig jaar oud is Helena wanneer Van Gijn overlijdt, wat zijn in die 41 jaar die ze nog zal leven doet, is niet helemaal duidelijk. Op 20 december 1962 sterft ze in huize Talma.

Sluit het Verborgen Museum