Op reis met Van Gijn

Toerist in de 19de eeuw
12 September 2014 t/m 25 May 2015

In het depot van Huis Van Gijn liggen negentien  Рop het eerste gezicht nogal onbenullige Рboekjes. Wanneer je ze voorzichtig doorbladert, zie je met potlood volgeschreven velletjes. Het handschrift is vervaagd en in eerste instantie moeilijk leesbaar. Wie de moeite neemt ze te ontcijferen, ontdekt een ware schat.

Simon van Gijn doet in deze boekjes verslag van de reizen die hij en zijn vrouw Cornelia in de zomer maakten. Hij noteerde wat ze hadden gedaan, of het eten goed was en hoe het weer was. In de ruim vijftig jaar dat hij deze verslagen bijhield, veranderden de wereld, de bestemmingen, hijzelf en zijn medereizigers.

Herkenbaar

Van Gijn was geen avonturier. Hij hield zich keurig aan de adviezen van de Baedeker reisgids. Toch lezen zijn verslagen bijna als een roman. Ze tonen een wereld die zo anders is dan de onze, maar waar we tegelijkertijd zoveel in herkennen. Wie heeft er afgelopen zomervakantie geen kerkje of museum bezocht?  Of tijdens een stedentripje naar Londen de Tower of Madame Tussaud.

Maar het is ook een andere wereld. Wie van ons gaat met een jacquet en hoge hoed op vakantie? Van Gijn logeert met zijn vrouw vijf weken lang in eerste klas hotels . Ze dineren tweemaal per dag in de beste restaurants. In Parijs gaan ze elke avond naar de opera of een theatervoorstelling.

De tentoonstelling Op reis met Van Gijn schetst een beeld van die wereld aan de hand van Van Gijns reisverslagen en reisgidsen. Ook is er ruimte voor bijzondere objecten en archiefmateriaal.

Experience

Tijdens de multimediale belevenis Reis mee met Van Gijn wordt de bezoeker aan de hand van beeld, woord en geluid door Simon van Gijn zelf meegenomen naar o.a. Parijs, Londen en het Alpengebied. Stap in de 19de-eeuwse stationswachtkamer en ga vanaf 12 september 2014 Op reis met Van Gijn.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek over de reizen van Simon van Gijn.

Sluit het Verborgen Museum