Klein!

Poppen & poppenhuizen in Huis Van Gijn
3 July 2015 t/m Eind June 2016

Tapijten zo groot als luciferdoosjes, bedden die in je handpalm passen en theekopjes kleiner dan een overhemdknoopje. In Huis Van Gijn stap je een kleine wereld binnen. In de expositie KLEIN! staan poppen en poppenhuizen centraal.

Een tentoonstelling met kleinigheden die bijzonder realistisch zijn. Speelgoed voor grote mensen met een kinderhart, of voor kinderen die graag groot willen zijn. Gluur in de kasten, luister naar verhalen. Beleef een unieke collectie speelgoed voor welgestelde meisjes en dames van weleer.

Geen speelgoed

Wie denkt aan een poppenhuis heeft misschien kinderspeelgoed in gedachten. Maar vroeger was dit vooral het domein van rijke dames, om mee te pronken. De oudste poppenhuizen werden gemaakt in een kabinetkast. Chique behangsels, goudleren miniatuurmeubeltjes, zilveren serviezen en vergulde kandelaars maakten de pronkkast compleet.

Huishouden in het klein

In de 19de eeuw komen er poppenhuizen voor kinderen. Rijke meisjes konden zo spelend leren hoe een huishouden gerund moest worden.
Huizen, keukens en meubels werden tot in detail in het klein nagemaakt. Poppen kregen echte kleding. Van ondergoed tot jurk, in de meest fraaie stoffen net als grote dames. Kijk, ruik, luister en verwonder je over de belevingswereld van kleine meisjes in de 19de eeuw.

Speelgoed in Huis Van Gijn

Huis Van Gijn is het voormalige woonhuis van verzamelaar Simon van Gijn (1836-1922). Wie door het huis dwaalt, waant zich honderd jaar terug in de tijd. Te gast bij Van Gijn. De bewoners lijken elk moment thuis te kunnen komen. De Van Gijns hadden zelf geen kinderen. Maar neefjes en nichtjes waren zeer welkom en er was genoeg speelgoed om mee te spelen.

Sluit het Verborgen Museum