Alles uit de kast

In Huis Van Gijn is momenteel (sinds 1 april 2006) een tentoonstelling te zien onder de titelAlles uit de kast. Hierbij komen de mooiste, zeldzaamste en merkwaardigste voorwerpen tijdelijk ‘uit de kast’, of beter gezegd, uit het depot: van serviesgoed en pijpenkoppen tot speelgoed en zelfs een zilveren brandspuitwagen… eigenlijk teveel om op te noemen.

Na de verbouwing van Huis Van Gijn is er veel in het huis veranderd.
Toch is er nog veel meer, dat bezoekers zelden of nooit gezien hebben. Door de wisselende tentoonstellingen heeft het museum nog niet de ruimte gehad om alle nieuwe aankopen, legaten en schenkingen aan het publiek te tonen zoals glas, keramiek, speelgoed, kleding en een indrukwekkende Dordtse collectie souvenirs. Al die voorwerpen zijn het bewaren meer dan waard, maar kunnen niet permanent worden getoond omdat ze geen directe relatie met het huis hebben of omdat ze tot nu toe nog niet in een gekozen tentoonstellingsthema pasten. Conservator Chris de Bruyn is dan ook opgetogen dat deze bijzondere voorwerpen nu eindelijk te zien zijn ,,We hebben in de loop der jaren een heleboel bijzondere objecten cadeau gekregen, die we tot nu toe nauwelijks aan onze bezoekers hebben kunnen tonen. Met de tentoonstellingAlles uit de Kast gaat dit nu eindelijk gebeuren.”

Brede collectie

De Bruyn omschrijft Alles uit de kast als een ‘unieke verzameling van nieuwe aanwinsten, legaten en schenkingen’. ,,Zo hebben we de enige tekening van Jan Arends die hij in Dordrecht maakte, een uitzonderlijk mooi ivoren naaidoosje van rood fluweel uit 1840, Amsterdams zilver en veel souvenirs met typisch Dordtse kenmerken erop. Tevens hebben we eindelijk de complete serie portretjes van de familie Tets kunnen bemachtigen. Het is bijzonder om deze portretjes na zo’n lange tijd eindelijk bij elkaar te zien hangen.”

Sluit het Verborgen Museum