Koken & poetsen

Keuken

Wanneer wilt u op bezoek komen?

De keuken had een spilfunctie in het huishouden. Het fornuis brandde vrijwel de hele dag: er werd niet alleen op gekookt, het leverde ook warm water – daarvoor dient het geelkoperen kraantje – en gloeiende kooltjes voor stoven, strijkijzers en beddenpannen.

Sinds de bouw in 1729 is de keuken niet veel veranderd. Naast het oude hardstenen fornuis staat een 19de-eeuws plaatijzeren kolenfornuis.

Naast de stookplaats hangt het stookgereedschap: een kolenschop, een bakje voor zwavelstokjes (lucifers) en een blaasbalg om het vuur aan te wakkeren. In de doofpotten werd smeulend vuur gedoofd. Ook het meeste koperen keukengerei dateert uit de 19de eeuw. In de keuken werd het eten bereid en werden lampen  schoongemaakt. Maar het echt vuile werk gebeurde in de aangebouwde spoel- of bijkeuken. Hier bevinden zich gootsteen en waterpomp.

Koken op het fornuis

De ijskast toen en nu

Stekker in het stopcontact en de koelkasten van tegenwoordig maken binnen een mum van tijd alles heerlijk koel. In de 19e eeuw was er nog geen elektriciteit. Daarom was de voorloper van de koelkast letterlijk een ijskast, een goed geïsoleerde kast waar een blok ijs in zat om dingen koel te bewaren. De ijsboer kwam langs de deuren om de blokken ijs af te leveren.

De snijboonmolen

Ontdek de collectie van deze kamer

Begane grond

Ontdek de benedenverdieping van het huis. Hier vindt u o.a. de keuken en de eetkamer.

Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg, een rijke regent. In de monumentale gevel ligt het accent op de middenpartij. Achter de dubbele deur ligt een brede gang, die het huis in tweeën deelt en waarop de kamerdeuren symmetrisch uitkomen. Voor zijn de ontvangstvertrekken, achter de dienstvertrekken.

Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Sluit het Verborgen Museum