De eetkamer

Wanneer wilt u op bezoek komen?

Van Gijn was een geziene figuur in het culturele leven van Dordrecht en gaf regelmatig diners.

Bij de verbouwing van 1886 werd dan ook veel aandacht besteed aan de eetkamer. Over het ontwerp van architect Muysken moet Van Gijn bijzonder tevreden zijn geweest, want het vertrek mocht na zijn dood niet worden veranderd. Het is ingericht in Hollandse renaissancestijl, gebaseerd op 17de-eeuwse voorbeelden – degelijk, artistiek en huiselijk en daarom bij uitstek geschikt voor een eetkamer, vond men toen.

Geheel in stijl dineerden de Van Gijns bij het licht van kaarsen of een olielamp. Het was een bewuste keuze, want een gasleiding werd in deze kamer nooit aangelegd. Tussen het eet- en het diengedeelte is een afscheiding aangebracht. De deur naar de dienkamer, links, valt daardoor nauwelijks op. In de dienkamer waren het eetservies, glaswerk en zilver opgeborgen.

Hier werd ook de laatste hand gelegd aan gerechten. Met de gedrapeerde gordijnen en de wandschilderingen (1887) van Willy Martens is de eetkamer een sfeervolle en intieme ruimte. In de schilderingen verwijzen ploegende, jagende, vissende en vee hoedende mensen naar de oorsprong van het voedsel. Op het plafond is een volgelinge van Bacchus, de god van de wijn, te zien.

Mevrouw Van Gijn als gastvrouw

De bediening aan tafel

Etiquette van het diner

Begane grond

Ontdek de benedenverdieping van het huis. Hier vindt u o.a. de keuken en de eetkamer.

Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg, een rijke regent. In de monumentale gevel ligt het accent op de middenpartij. Achter de dubbele deur ligt een brede gang, die het huis in tweeën deelt en waarop de kamerdeuren symmetrisch uitkomen. Voor zijn de ontvangstvertrekken, achter de dienstvertrekken.

Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Ontdek deze ruimte
Sluit het Verborgen Museum