Ontdek de programma's

Primair Onderwijs

Van de kleuterklas tot en met groep 8, Huis Van Gijn laat kinderen graag kennis maken met het huis, haar bewoners en het leven in Dordrecht in de 19de eeuw.

Voor alle groepen in het basisonderwijs bieden wij een algemene rondleiding door het huis aan. Daarnaast zijn voor het primair onderwijs de onderstaande programma’s beschikbaar. Meer informatie of reserveren? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Groep 5 & 6: Zoek mee met Simon

Wel eens gehoord van een ramenspuit of een rolveger? Het zijn voorwerpen die vroeger werden gebruikt in het huishouden. De kans is groot dat ze bij jou thuis niet meer te vinden zijn. Toch lappen we nog steeds de ramen en wordt er gestofzuigd. Wat is dan het verschil tussen toen en nu?

Juffrouw Fijn van Draat weet er alles van. Zij is de huishoudster van Simon van Gijn en kent elke plek van zijn prachtige huis. De leerlingen krijgen een ‘magisch horloge’ van haar. Je kunt ermee terug in de tijd. Op het klokje staat een afbeelding van een vreemd voorwerp. Wordt het vandaag de dag nog steeds gebruikt of zijn er nu nieuwe spullen?

Een rondleiding voert de kinderen door het hele huis, van keuken tot slaapkamer. In elke ruimte zoeken zij naar het voorwerp dat op hun magische horloge staat. Onderweg vergelijken de kinderen het huishouden van toen met dat van thuis, waardoor zij hun eigen culturele omgeving onderzoeken. Op die manier verwerven de leerlingen enige kennis over cultureel erfgoed en leren zij deze te waarderen.

Tarief

Scholen Dordrecht | 60 minuten  | rondleiding | €27
Scholen buiten Dordrecht | 60 minuten | rondleiding | €32
Prijs per 15 leerlingen, entree kinderen t/m 12 jaar is gratis

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

Groep 6 t/m 8: Speurblad

Gezocht: handige meid of sterke knecht!

Leerlingen van groep 6 t/m 8 kunnen zelfstandig op pad met een speurblad.

Praktisch

De speurbladen kosten €1,00 per speurblad. De bladen zijn ook verkrijgbaar voor individuele bezoekers. Zorg voor voldoende begeleiding vanuit school. Per vijf leerlingen heeft één begeleider gratis toegang. Er mag alleen met potlood worden geschreven in het museum. Onderleggers zijn te leen bij de balie.

 

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

 

Groep 3 t/m 8: Op pad met Anna (audio tour)

Anna is het dienstmeisje van meneer Van Gijn. Ze is jong én nieuwsgierig. Daarom weet ze natuurlijk van alles te vertellen over het dagelijkse leven in dit prachtige huis. Ze neemt je mee naar de allermooiste plekjes, maar weet ook waar de vreemdste voorwerpen te vinden zijn, zoals de spreekbuis in de studeerkamer of die rare muizenval in de keuken.

Juffrouw Fijn van Draat houdt Anna goed in de gaten. Als huishoudster moet zij er immers voor zorgen dat het huishouden op rolletjes loopt. Maar meneer Van Gijn maakt zich niet zo druk, hij vindt het wel gezellig te vertellen over zijn indrukwekkende verzamelingen.

Praktisch

De audiotour is verkrijgbaar bij de balie, kost € 1,00 en is beschikbaar voor een groep van maximaal 12 kinderen.

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

Groep 3 t/m 8: Inspecteur Ziezo (audio tour)

Een bezoek aan Huis Van Gijn in Dordrecht is nog nooit zo spannend geweest. Met de nieuwe audiotour gaan kinderen met hun ouders, grootouders of ‘een ander groot mens’ samen met inspecteur Ziezo op zoek naar een gestolen prent van een zeehond. Ze spelen als het ware zelf de hoofdrol in een Agatha Christie-achtig hoorspel waarin spelenderwijs alles wordt verteld over het museum en zijn voormalige bewoners. Ze moeten niet alleen luisteren, maar ook allerlei opdrachten uitvoeren om het mysterie op te lossen.

In het verhaal wil Simon van Gijn zijn gasten na het eten een nieuwe historische prent uit zijn omvangrijke collectie laten zien, eentje van een zeehond. Als hij boven komt, blijkt de prent verdwenen en laat hij inspecteur Ziezo met zijn Teckel Theo komen. Luisteraars van de audiotour stappen in het verhaal als ze de deur voor de politieman openen…!

Bij de audiotour zit een notitieblokje waarin kinderen dingen moeten opschrijven en waarin vragen en opdrachten staan. Bij het goede antwoord krijgen ze meer informatie over het verleden en heden van het huis en zijn kamers.

Op hun tocht van ongeveer een uur komen de kinderen behalve Simon van Gijn bekenden van hem tegen, zoals zijn nichtje, de schrijfster Top Naeff, of architect Constantijn Muysken die in 1886 zijn huis verbouwde. Rond zijn geliefde hond Othello speelt zich zelfs een drama af. Verder ondervraagt Ziezo de kok, de dienstmeisjes, de tuinman, de gasten en andere aanwezigen. Uiteindelijk wordt de diefstal opgelost.

Praktisch

De audiotour is verkrijgbaar bij de balie, kost € 1,00 en is beschikbaar voor een groep van maximaal 12 kinderen.

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

Lessen in overleg

Wanneer u een speciaal project op school hebt en een bezoek wilt brengen aan Huis Van Gijn helpen wij u graag bij het opzetten van een museumles op maat. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Onze locaties

Huis Van Gijn, Dordrechts Museum, Het Hof van Nederland en Regionaal Archief Dordrecht zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Met energie, elan en ambitie werken we aan een gevarieerd programma van tentoonstellingen en activiteiten. Hieronder ontdekt u een greep uit het gezamenlijke educatieve aanbod.

Hoe, wat & waar?

Dordrechts Museum
Dit programma laat leerlingen vanuit hun eigen belevingswereld kennis maken met kunst. Ze leren gericht kijken naar kunst en daardoor kleuren, technieken, vormen en symbolen herkennen.

Grote Hofspel

Het Hof van Nederland
Hoe speelden kinderen in de Middeleeuwen? En wie was vroeger de baas van ons land? Tijdens het Grote Hofspel gaan leerlingen op onderzoek uit. Het museum is hun speelbord, de leerlingen zijn de levende pionnen.

Schilderspraktijken

Dordrechts Museum
Hoe ziet een schildersatelier eruit? Wat gebeurde daar? Welke bijzondere dingen kun je allemaal ontdekken in schilderijen? Wat is inspiratie? Hoe werkt perspectief eigenlijk? Leer de trucjes en technieken kennen van de schilders en probeer het zelf!

Raadsel van Thuredrith

Het Hof van Nederland
Een monnik uit het verleden vraagt de leerlingen om hulp: kunnen zij er voor zorgen dat een groot oud geheim van de stad bewaard blijft? Aan de hand van een kaart, aanwijzingen van de Hofwachters en mysterieuze kistjes komen leerlingen stap voor stap dichterbij de oplossing.

Sluit het Verborgen Museum