Ontdek de programma's

Primair Onderwijs

Van de kleuterklas tot en met groep 8, Huis Van Gijn laat kinderen graag kennis maken met het huis, haar bewoners en het leven in Dordrecht in de 19de eeuw.

Voor alle groepen in het basisonderwijs bieden wij een algemene rondleiding door het huis aan. Daarnaast zijn voor het primair onderwijs de onderstaande programma’s beschikbaar. Meer informatie of reserveren? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Educatieve programma's PO

Ontdek het educatieve aanbod van Huis Van Gijn, het Dordrechts Museum én Het Hof van Nederland.

Groep 5 & 6: Zoek mee met Simon

Wel eens gehoord van een ramenspuit of een rolveger? Het zijn voorwerpen die vroeger werden gebruikt in het huishouden. De kans is groot dat ze bij jou thuis niet meer te vinden zijn. Toch lappen we nog steeds de ramen en wordt er gestofzuigd. Wat is dan het verschil tussen toen en nu?

Juffrouw Fijn van Draat weet er alles van. Zij is de huishoudster van Simon van Gijn en kent elke plek van zijn prachtige huis. De leerlingen krijgen een ‘magisch horloge’ van haar. Je kunt ermee terug in de tijd. Op het klokje staat een afbeelding van een vreemd voorwerp. Wordt het vandaag de dag nog steeds gebruikt of zijn er nu nieuwe spullen?

Een rondleiding voert de kinderen door het hele huis, van keuken tot slaapkamer. In elke ruimte zoeken zij naar het voorwerp dat op hun magische horloge staat. Onderweg vergelijken de kinderen het huishouden van toen met dat van thuis, waardoor zij hun eigen culturele omgeving onderzoeken. Op die manier verwerven de leerlingen enige kennis over cultureel erfgoed en leren zij deze te waarderen.

Tarief

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Scholen | 60 minuten  | rondleiding | €33
Prijs per 15 leerlingen, entree kinderen is gratis

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

Docentenhandleiding

Bij ‘Zoek mee met Simon’  hoort een docentenhandleiding. Die kunt u hier downloaden.

Groep 6 t/m 8: Speurblad

Gezocht: handige meid of sterke knecht!

Leerlingen van groep 6 t/m 8 kunnen zelfstandig op pad met een speurblad.

Praktisch

De speurbladen kosten €1,00 per speurblad. De bladen zijn ook verkrijgbaar voor individuele bezoekers. Zorg voor voldoende begeleiding vanuit school. Per vijf leerlingen heeft één begeleider gratis toegang. Er mag alleen met potlood worden geschreven in het museum. Onderleggers zijn te leen bij de balie.

 

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

 

Groep 3 & 4: Op pad met Anna

Anna is het dienstmeisje van meneer Van Gijn. Ze is nogal nieuwsgierig. Daarom weet ze natuurlijk van alles te vertellen over het dagelijkse leven in dit prachtige huis. Ze neemt je mee naar de allermooiste plekjes, maar weet ook waar de vreemdste voorwerpen te vinden zijn, zoals de spreekbuis in de studeerkamer of die rare muizenval in de keuken.

Tijdens een interactieve rondleiding door het huis ontdekken en zien de leerlingen verschillende voorwerpen van vroeger. Ze leren hoe deze gebruikt werden. Daarnaast maken de leerlingen kennis met een stukje cultureel erfgoed van Dordrecht.

Tarief

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Groep 3 en 4 | 60 minuten | rondleiding | €33
Aantal begeleiders: 2 begeleiders per 15 leerlingen
Prijs per 15 leerlingen, entree kinderen is gratis

Dit programma is ook verkrijgbaar als audiotour. Deze is verkrijgbaar bij de balie, kost € 2,00 per leerling en is beschikbaar voor een groep van maximaal 12 kinderen.

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

Groep 3 t/m 8: Inspecteur Ziezo (audio tour)

Een bezoek aan Huis Van Gijn in Dordrecht is nog nooit zo spannend geweest. Met de nieuwe audiotour gaan kinderen met hun ouders, grootouders of ‘een ander groot mens’ samen met inspecteur Ziezo op zoek naar een gestolen prent van een zeehond. Ze spelen als het ware zelf de hoofdrol in een Agatha Christie-achtig hoorspel waarin spelenderwijs alles wordt verteld over het museum en zijn voormalige bewoners. Ze moeten niet alleen luisteren, maar ook allerlei opdrachten uitvoeren om het mysterie op te lossen.

In het verhaal wil Simon van Gijn zijn gasten na het eten een nieuwe historische prent uit zijn omvangrijke collectie laten zien, eentje van een zeehond. Als hij boven komt, blijkt de prent verdwenen en laat hij inspecteur Ziezo met zijn Teckel Theo komen. Luisteraars van de audiotour stappen in het verhaal als ze de deur voor de politieman openen…!

Bij de audiotour zit een notitieblokje waarin kinderen dingen moeten opschrijven en waarin vragen en opdrachten staan. Bij het goede antwoord krijgen ze meer informatie over het verleden en heden van het huis en zijn kamers.

Op hun tocht van ongeveer een uur komen de kinderen behalve Simon van Gijn bekenden van hem tegen, zoals zijn nichtje, de schrijfster Top Naeff, of architect Constantijn Muysken die in 1886 zijn huis verbouwde. Rond zijn geliefde hond Othello speelt zich zelfs een drama af. Verder ondervraagt Ziezo de kok, de dienstmeisjes, de tuinman, de gasten en andere aanwezigen. Uiteindelijk wordt de diefstal opgelost.

Praktisch

De audiotour is verkrijgbaar bij de balie, kost € 1,00 en is beschikbaar voor een groep van maximaal 12 kinderen.

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@huisvangijn.nl

Lessen in overleg

Wanneer u een speciaal project op school hebt en een bezoek wilt brengen aan Huis Van Gijn helpen wij u graag bij het opzetten van een museumles op maat. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Onze locaties

Huis Van Gijn, Dordrechts Museum, Het Hof van Nederland en Regionaal Archief Dordrecht zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Met energie, elan en ambitie werken we aan een gevarieerd programma van tentoonstellingen en activiteiten. Hieronder ontdekt u een greep uit het gezamenlijke educatieve aanbod.

Welkom in mijn museum

Dordrechts Museum
Iedere stad of plaats heeft wel een museum. Vaak met oude voorwerpen, zoals schilderijen. Maar hoe komt een museum aan zo’n verzameling voorwerpen? En waarom worden oude dingen bewaard? Wat vertellen schilderijen ons over het leven van vroeger?

Grote Hofspel

Het Hof van Nederland
Hoe speelden kinderen in de Middeleeuwen? En wie was vroeger de baas van ons land? Tijdens het Grote Hofspel gaan leerlingen op onderzoek uit. Het museum is hun speelbord, de leerlingen zijn de levende pionnen.

Huisje, boompje, beestje

Dordrechts Museum
Wat kun je allemaal zien op een schilderij? Heel veel! Dieren en mensen, natuur en steden, binnen en buiten en nog veel meer. Op deze speelse ontdekkingstocht met Karel de Kunstkikker leren kinderen kijken naar kunst. Ze bekijken en herkennen vormen, kleuren en dieren, terwijl ze op zoek gaan naar een nieuw huis voor Karel.

 

Raadsel van Thuredrith

Het Hof van Nederland
Een monnik uit het verleden vraagt de leerlingen om hulp: kunnen zij er voor zorgen dat een groot oud geheim van de stad bewaard blijft? Aan de hand van een kaart, aanwijzingen van de Hofwachters en mysterieuze kistjes komen leerlingen stap voor stap dichterbij de oplossing.

Sluit het Verborgen Museum