Kelkglas ‘Visvrouw’

1744, Frans Greenwood

Gegevens van dit object

Materiaal

diamantstippelgravure

 

Kelkglas ‘Visvrouw’

Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt, 1984

Frans Greenwood (1680-1763) werd geboren in Rotterdam geboren, en verhuisde in 1726 naar Dordrecht om aan de slag te gaan als douanebeambte. Hij was van welgestelde afkomst, waardoor hij tijd en geld had om kunstwerken en boeken te verzamelen.  Daarnaast was hij dichter en graveerde hij glazen. Van hem zijn zo’n 46 gesigneerde glazen bekend, in zijn meest productieve periode woonde hij in Dordrecht.

Greenwood ontwierp niet zijn eigen voorstellingen, maar gebruikte schilderijen of prenten als voorbeeld. Frans Greenwood was een meester in de diamantgravure in stippeltechniek. Met een diamantstiftje werden er puntjes op het glas gezet. Door de stipjes dichter of juist minder dicht bij elkaar te plaatsen zijn in deze techniek prachtige nuances van licht en donker mogelijk. Een variant op deze techniek is de lijngravure, waar in plaats van stipjes, lijntjes gezet worden.

Opmerkelijk is dat de diamantgravure rond 1700 al over zijn hoogtepunt heen was, maar in Dordrecht juist floreerde. Dordrecht kende in die tijd een grote rijkdom. Haar welvarende burgers hadden tijd en geld om zich met de kunsten bezig te houden. Frans Greenwood en zijn talent hebben zeker bijgedragen aan de vele andere glasgraverende Dordtenaren, zoals de al eerder genoemde Schouman, Willem Dietze (1736-1794), Johannes van Blijk (1736-1814), Gillis Hoolaart (1731-1816) en Hendrik Scholting (1710-1780).

Sluit het Verborgen Museum