Kelkglas ‘De wijndrinker’

1743, Aert Schouman

Gegevens van dit object

Materiaal

diamantstippel- en lijngravure

Kelkglas ‘De Wijndrinker’

Vreede en Vrijheitaankoop met steun van de Vereniging Rembrandt, Willem en Mary Reus-de Lange Fonds, Themafonds glas, 2013

Schilder en tekenaar Schouman leerde het graveren waarschijnlijk van Greenwood en ontwikkelde zelf een nog fijnere werkwijze.De voorstelling van de man die zijn glas heft en zijn hoed afneemt is uitgevoerd in de stippeltechniek. Door de stipjes dichter of juist minder dicht bij elkaar te plaatsen zijn in deze techniek prachtige nuances van licht en donker mogelijk. Daarnaast gebruikte Schouman de lijngravure. Dat is goed zichtbaar in het haar van de wijndrinker. In dit glas combineerde hij heel geraffineerd de stippel- en lijngravuretechniek.

Eigen ontwerp

Schouman werkte naar eigen ontwerpen. Voor welke gelegenheid Schouman het nu verworven kelkglas graveerde, is niet bekend. De inscriptie op de voet Vreede & Vrijheit verwijst mogelijk naar de politiek roerige tijden waarin de Republiek destijds verkeerde. Na het overlijden van Willem III was de Republiek stadhouderloos, waarbij de strijd tussen de aanhangers van de regenten en de orangisten oplaaide. Daarnaast was de Republiek verwikkeld in de Oostenrijkse successieoorlog en viel Frankrijk in 1747 het land binnen. De inscriptie heeft geen enkele relatie met de afbeelding, dus het is goed mogelijk dat de tekst later is aangebracht.

Veel glasgraveurs waren rijke patriciërs en burgers die het graveren uit liefhebberij beoefenden. Daarnaast waren er glasgraveurs die (zilver)smid van beroep waren. Aert Schouman is de enige kunstenaar onder de Dordtse glasgraveurs.

Sluit het Verborgen Museum