Subsidie van SNS Reaal Fonds

App Vraag het Juffrouw Fijn van Draat – ondersteund ihkv programmaregeling digitale innovatie in musea
“Het huis ademt een sfeer alsof mr. Simon van Gijn ieder moment om de hoek van de kamer kan verschijnen, glas port in de ene hand en een tekening of gravure in de andere.”
Een quote uit het juryrapport van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit 2004 toen Huis Van Gijn de Museumprijs won. Het huis is inderdaad schitterend in oude glorie hersteld, maar toch mist er iets: Meneer Van Gijn verschijnt nooit om de hoek, vertellend over de vaderlandse historie. Nimmer horen we stemmen in de tuinkamer of voelen we de warmte van het fornuis. Het is een huis, maar een huis zonder bewoners.
Met de app Vraag het Juffrouw Fijn van Draat wil het museum daar verandering in brengen. De app neemt de bezoeker mee in de wonderlijke wereld van het leven upstairs en downstairs in de 19de eeuw: een eeuw met bedienden en met strikte sociale omgangsregels. De app, die zowel in het museum als thuis toegankelijk is, bevat filmpjes met demonstraties, interviews, foto’s, contemporaine bronnen en ego-documenten over het wonen en werken in huis. De gebruiker kan zichzelf inwijden in de etiquette, het tafeldekken, het huishouden en koken van 19de eeuwse recepten. Daarnaast is de app interactief, want bij vragen en moeilijkheden kan Juffrouw Fijn van Draat om hulp gevraagd worden. Dit alles moet er toe leiden, dat de bezoeker de 19de eeuw opnieuw kan beleven in het museumhuis van nu.

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum