Schotse ruit in Dordt!

Op de tentoonstelling Romantische Mode (aanrader!!!) in het Gemeentemuseum Den Haag zijn schitterende geruite japonnen te zien. In het gelijknamige boek schrijft conservator Madelief Hohé over de populariteit van de Schotse ruit.

Dankzij de fotografie die in de jaren vijftig van de 19de eeuw opkom en vele dames zich laten portretten, is te zien dat er veel jurken met een ruitpatroon gedragen worden. De mode van deze Schotse ruit komt overwaaien uit Groot-Brittannië. De ruit is zeer in zwang omdat deze symbool staat aan het ongerepte ouderwetse landleven.

In Groot-Brittannië is de industrialisatie en modernisering in volle gang, hierdoor verlangt men naar de natuur en de rust. In Schotland is het leven nog puur en ongerept. Het land wordt verheerlijkt en de nationale dracht zoals de kilt en de schotse ruit worden immens populair. Niet alleen voor kleding, maar ook in meubelstoffen wordt de Schotse ruit toegepast.

 

Bij het zien van de geruite japon in het Gemeentemuseum én het lezen van het artikel in het boek, dacht ik gelijk aan onze eigen Cornelia Agatha van Gijn-Vriesendorp (1840-1889). Zij heeft zich ook laten fotograferen in een geruite japon! Hohé schrijft in haar artikel dat de stoffen vaak gewaagd van kleur zijn, maar dat dat helaas niet op de foto te zien is, want zwartwit. Gelukkig zijn er japonnen bewaard gebleven die heldere kleuren tonen.

Het leuke van de portretfoto van Cornelia is dat deze is ingekleurd. De Dordtse blijkt niet een heel gewaagde geruite japon te dragen. Misschien zijn de kleuren wat vervaagd of verkleurd.

Cornelia is op deze foto’s zo’n 20-22 jaar en daarmee stammen ze uit het begin van de jaren zestig. Helaas is de geruite japon van Cornelia niet bewaard gebleven. Maar in de collectie van Huis Van Gijn bevindt zich wel een andere geruite japon met felle kleuren. Morgen meer informatie over deze mooi ruit! Nu alvast een foto.

Bron: Madelief Hohé & Ileen Montijn, Romantische mode. Mr Darcy meets Eline Vere (Waanders Uitgeverij, 2014)

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum