Reizen met Van Gijn

De voorbereidingen voor de nieuwe tentoonstelling Reizen met Van Gijn, zijn in volle gang. De opening is uitgesteld naar september, zodat het mooi aansluit op het thema van het Open Monumentenweekend: reizen.

Er zijn zo’n twintig notitieboekjes van Simon van Gijn bewaard gebleven. Deze boekjes zijn voor een groot deel gewijd aan reisverslagen. Van Gijn en zijn vrouw maakten in zomer een grote reis van ongeveer een maand, daarnaast gingen ze naar Antwerpen, Brussel en vaak ook een keer per jaar naar Parijs.

Sommige notities van de reizen zijn zeer uitgebreid. Dan beschrijft hij waar ze eten, hoe de reis verloopt, welke bezienswaardigheden ze hebben gezien. Hij beschrijft de schilderijen die hij mooi vindt, en de landschappen. Juist andere verslagen zijn heel kort, hij meldt wat voor weer het was, en in enkele steekwoorden wat ze die dag hebben gedaan.

Met een beetje geluk vind je verderop in de boekjes wat hij meeneemt aan kleding. En dat is wel een beetje lachwekkend. Voor een reis van een maand, neemt hij wel 12 boordjes mee, maar slechts 3 onderbroeken.

Naast de notitieboekjes hebben we ook enkele reisgidsen, zoals de beroemde Baedeckers, stadsplattegronden en een paar souvenirs. Dit zal natuurlijk om tentoongesteld worden naast de boekjes en diverse reiskoffers.

Ik ga op reis en…

Hoe gaat zo’n reis? Wat neemt men mee rond 1900? Wat zeggen de etiquetteboekjes over het reizen? Het boekje van Elis. M. Rogge, Mijn Gids in Huis en Hof. Practische wenken voor de huisvrouw in het dagelijksch leven (1906) wijdt een hoofdstuk aan “op reis”. Daar worden enkele tips gegeven wat men mee moet nemen op reis. Zo staan er adviezen in hoe een reiskussen gemaakt kan worden, maar ook allerlei houders, tasjes en dergelijke om briefpapier, parapleuis en boeken mooi te houden op reis.

 

 

Vrijwel alle etiquetteboeken wijden een hoofdstuk aan het reizen en hoe men zich dient te dragen in het ‘openbaar vervoer’ zoals de trein en tram. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan het ontmoeten van mensen en het voorstellen. Met hoeveel bagage reist u, en wat draagt u tijdens het reizen. Allerlei gewichtige vraagstukken.

De komende tijd minder over tafeldekken, koken en eten, maar meer over reizen: reiskleding, bagage, omgang, in de trein, hotels.

Een fragment uit het reisverslag Zwitserland 1888:
“25 Aug.
Ten half 5 ’s morgens mijn jarige begroet en een allerprachtigste zonsopgang aanschouwd. Per boot van 9.30 via Arth – Goldau n. Luzern terug en aldaar aangekomen 12.40. Ook deze bergbaan die langer is dan die van Vitznau biedt vooral aan het onderste gedeelte prachtige gezigten aan. Aan het station Arth-Goldau, waar men op de Gothard bahn overgaat heeft men juist voor zich de Zugerberg, waarvan een gedeelte in 1806 naar beneden gestort het dorp Goldau verpletterd heeft. Het station en omliggende gebouwen staat ter plaatse waar eenmaal bedoeld dorp gelegen was. In Luzern het monument van den “Leeuw” bezocht en de daarnaast gelegen Gletschergarten. Laatst genoemde interessant. Door regen naar huis gedreven. Verder den dag in ’t Hotel doorgebragt.”

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum