Kweepeer avonturen

In de tuin van Huis Van Gijn staat een bescheiden, maar zeer enthousiaste kweeperenboom, die véél peren geeft. De boom bevindt zich in de zijtuin, de zogenaamde nutstuin of moestuin met fruitbomen. Er staat leifruit tegen de muur en er zijn bessen (waaronder een wijnbes) en aardbeien geplant. Verder is er ook een ‘pluktuin’: een perk waar bloemen voor in huis geplukt konden worden.
Kweeperenmarmelade voor collega’s
Dit jaar waren er weer veel kweeperen, maar we waren met z’n allen zo druk, dat we ze bijna vergeten waren. Na harde wind waren bijna alle kweeperen uit de boom gewaaid en hadden al even op de grond gelegen. Daardoor waren er enkele al gaan rotten. Om zoveel mogelijk peren te behouden heb ik ze direct (nadat we ze weer hadden herontdekt) mee naar huis genomen om er marmelade van te maken. Ook omdat er enkele dagen later er een personeelsborrel zou zijn, zou het geweldig zijn als collega’s die kweeperenjam aandurfde een potje mee zouden nemen om er wat van mee naar huis te nemen. De kweepeer is een keiharde vrucht en na het schillen en hakken van 3 kilo peren, zag ik beginnende blaren op mijn handen. Maar het maken van de marmelade is zeer eenvoudig:

Het recept uit A. Simonsz. Geïllustreerd kookboek
1 kg peren, 3/4 liter water, 750 gr suiker, 1 citroen.
De peren worden geschild, in stukjes gesneden, de klokhuizen verwijderd en de stukjes in het water bijna gaar gekookt. Zijn de peren uit het water genomen, dan wordt de suiker aan het water toegevoegd en een dikke stroop er van gekookt. In deze stroop worden de stukjes peer geheel gaar gekookt. Even voor ze gaar zijn, wordt het citroensap er doorgeroerd.
Kwee = kwelling
Het eerste ‘historische’ recept dat ik ooit klaarmaakte, was enkele jaren geleden, ook met kweeperen uit de tuin van Van Gijn. Het recept kwam uit het kookboek De verstandige kok (kookboek uit de 17de eeuw) dat door Marleen Willebrands is bewerkt. Een recept voor kweeperenkoekjes. Het maken van deze kwee-koekjes kostte dagen: 3 uur in de oven, 2 dagen per kant op een droge en warme plek de koekjes laten ‘drogen’. Dagen was mijn keuken gegijzeld door de kwee. En dat terwijl ik bijna dag en nacht werkte in verband met de verbouwing en heropening van het Dordrechts Museum. Wanneer ik ‘s avonds laat thuis kwam, moest ik nog iets met die kweeën. Na dit avontuur heb ik de kweepeer tot dit jaar links laten liggen…

 

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum