Ken je het 'koud handje'?

Gistermiddag was ik in het Honig Breethuis te Zaandijk. Een prachtig koopmanshuis uit de vroege 18de eeuw. En in het tweede kwart van de 19de eeuw verfraaid met een Zaankamer, een grote houten uitbouw met uitzicht op de Zaan. Een dergelijke uitbouw werd ook wel een “Goedjaarsend” genoemd. De naam van zegt al genoeg!

De kamer heeft een houten plafond met houten decoraties in neoclassicistische stijl. Een plafond in hout, in plaats van stuc, om het zo qua gewicht zo licht mogelijk te houden. Verder heeft het huis een prachtige tuinkamer met behangselschilderingen van Willem Uppink. Er zijn prachtige slaapkamers en schitterende gemarmerde vloeren.

De 'smuiger' in Honig Breethuis

Gisteren leerde ik twee nieuwe termen, beide in de keuken. De eerste was de smuiger. Dit is een bepaald type schouw uit de Zaanstreek, die verschillend van vorm kan zijn, maar betegeld is. Vaak met tegels voorzien van Bijbelse voorstellingen, maar in het Honig Breethuis is dat niet het geval. Rechts van de schoorsteen is in de wandkasten een klein kastje gemaakt voor de turfopslag waar mee destijds gestookt werd.

De andere term die ik leerde was het koud handje. Onze rondleidster vertelde dat ‘ding’ werd genoemd waarmee deksels en pannen opgetild kunnen worden. In onze collectieregistratie wordt het omschreven als mechanische pannenlap.

Het koud handje, ik vind het een prachtige naam voor dit stuk gereedschap! En gelukkig hebben we in Huis Van Gijn ook zo’n een koud handje!

Het 'koud handje' in Honig Breethuis

Het 'koud handje' in Huis Van Gijn

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum