“Ik kreeg een handkus!!?” – De dag van mevrouw Van Gijn

Op alle andere dagen is onze mevrouw Van Gijn, Iris Knapen, educator bij het museum.
Het is een tikkeltje onwennig met al de camera’s om haar heen. Ze had zich niet gerealiseerd die er de hele dag waren en alles zou worden vastgelegd. Mevrouw Van Gijns belangrijkste taak voor die dag is het ontvangen van gasten, voor zowel de buitenpartij als voor het diner.
Mindfull
Gelukkig had mevrouw Van Gijn een rustige start. ’s Ochtends heeft zij zich in haar boudoir teruggetrokken voor het schrijven van brieven.
“Het leven gaat veel langzamer, alles is veel bewuster. Een brief wordt eerst in het klad geschreven, waarna het in net wordt overgeschreven. De dingen worden met aandacht gedaan. Ook het kleden en het kapsel netjes houden, vol aandacht en tijdrovend. Dat vond ik wel fijn, mindfull.”
De heren en mijn jurk
Het meest opmerkelijke vond mevrouw Van Gijn dat je je heel anders voelt in zo’n jurk. Maar juist door zo’n jurk pas je in zo’n huis. De mooie roze/paarse jurk van Iris had een bescheiden sleep. Deze sleep leverde vooral voor de heren behoorlijk wat problemen op. “Ik geloof dat Meneer Van Gijn wel vijf keer op jurk is gestapt. En hij was niet de enige.” Het is duidelijk de heren van nu zijn niet meer gewend om rekening te houden met de jurken van ons dames. Misschien dat wij als dames onze maatregelen namen om te zorgen dat we niet steeds gehinderd werden. Een taak voor Juffrouw Fijn van Draat om dat uit te zoeken.
Ook de lengte van de jurk zorgde voor wat moeilijkheden. Bij het lopen moest de jurk omhoog gehouden worden: “Ik heb maar vaak de lift genomen, zo gevaarlijk, maar in die tijd had je dat niet natuurlijk.” Het dragen van zo’n jurk maakte dat je langzaam liep: “schrijden, het was niet alleen chic, je moest wel!”

Extra billen
Niet alleen had de jurk een sleep, maar ook een queue de Paris. Dat is een kussen die onder de rok aan de achterzijde van de jurk werd gedragen, een soort extra billen. Queue is Frans voor ‘staart, voor ‘iets dat achteruit uitsteekt’. En dat was het zeker. “Die queue hangt zwaar aan je, bovendien moet je ze op orde houden.” Omdat het kussen als het waren om je heupen hangt, kan het natuurlijk ook een beetje afzakken. Het naar de wc gaan was ook een gedoe. Die arme mevrouw Van Gijn dacht op een gegeven moment ‘ik drink niets meer, dan hoef ik ook niet’….
Maar zo’n jurk met queue zorgt er wel voor dat je heel netjes gaat zitten en dat de dame vele eleganter door het leven gaat. Je zit keurig recht op, mede door de extra billen kun je niet leunen.

Gastvrouw zijn
Iris is blij dat ze nu leeft, want het leven van een dame rond 1900 moet een beetje saai geweest zijn. “Ik ben te actief voor zo’n leven. Al die regels over hoe je je dient te gedragen, ze zouden me te veel beperken. Alles om je status hoog te houden.” Mevrouw Van Gijn anno 2013 heeft erg haar best gedaan om gereserveerd te zijn, zich uitermate beschaafd te gedragen, totale zelf controle. Maar ze is niet overtuigd dat ze dat geheel volgens de 19de eeuwse norm heeft gedragen: “Mevrouw Van Gijn moet nog veel gereserveerder zijn geweest.”Het was een geweldige ervaring om al die gasten voor de buitenpartij te ontvangen en ook een heel werk. “Ik kende bijna niemand, dus moest aan iedereen worden voorgesteld.” Gelukkig voor de hedendaagse Mevrouw Van Gijn kwam er ook familie op bezoek, het echtpaar Vriesendorp: “ik kreeg een handkus!!? Wat moet ik nou, dacht ik.”

Like
Like

You and 39 others like this.39 people like this.
24 UUR DAMES HEREN HUIS VAN GIJN KLEDING ONTVANGST

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum