Een antieke kunstkerstboom?

Het versieren van de kerstboom is niet mijn favoriete bezigheid, het dekken van de kersttafel daarentegen heb ik geen bezwaar. Onlangs werd door een collega met plezier (of leedvermaak?) een kerstboompje, beschermd door een blauwe plastic vuilniszak, op mijn bureau gezet. Ze had het ‘mottige’ ding gevonden op de opslagzolder, achterin.

Niet erg geïnteresseerd had ik eens gekeken onder de zak en zag een stok met daaraan takken met artificieel dennengroen en veel te grote elektrische kerstlampje. Het geheel zou moeten lijken op een kerstboom. Het deed denken aan de kleine ‘tafelboompjes’ die je weleens op 19de eeuwse prenten ziet, dat formaat en die grootte. Ik had geconcludeerd dat het ‘oud’ was, maar of het wat was en of het oud genoeg was, ik had geen idee.

Vandaag zijn we in volle voorbereiding op de MuseumKerstAvond in Huis Van Gijn: het fornuis stoken, de guirlandes worden aan het hek gehangen, er worden elektrische kaarsjes voor de ramen gezet. Ik had toch een beetje medelijden met dat mottige boompje, en haal de te grote kapotte elektrische lampjes er uit, en ontdek aan de uiteinde van elke tak een kaarsenhoudertje! Het boompje werd opslag interessanter.

Ik pakte m’n ‘kerstmap’ erbij, allerhande artikelen en stukjes over kerst. Mijn oog valt op de ‘Visual History of Christmas Trees’ en zie bij 1883 een plaatje staan van een dergelijk boompje! Met als bijschrift: First artificial tree van Sears, Roebuck & Compagny. Nu wordt het boompje wel heel interessant.

Googlen levert nog heel wat informatie op. De eerste kunstkerstbomen zijn van veren gemaakt, de zogenaamde feather trees. De groengeverfde ganzenveren worden om ijzerdraad gewikkeld. De ‘takken’ worden bevestigd aan een stok dat in een vierkanten houten voet is geplaatst. De voet is decoratief beschilderd. Aan het einde van de takken zitten kaarsenhouders bevestigd en het boompje is versierd met nagemaakte besjes.

 

De hele beschrijving klopt voor ons boompje. Alleen of het veren zijn? Ik was er zo van overtuigd dat het kunststof was, maar nu ga ik twijfelen na het zien van de vele afbeeldingen op internet. Er zitten wel enkele veren aan de takken. Deze feather trees zijn ontwikkeld in Duitsland in de jaren 80 en 90 van de 19de eeuw. En raakte razend populair in de jaren 20 van de vorige eeuw. Zou ons boompje dan toch een museumstuk zijn? Of is het een remake uit Amerika waar ze in de jaren 80 weer populair waren?

Misschien, maar alleen vanwege het heel verhaal verdient hij vanavond een pronkplaatsje in de studeerkamer van Simon van Gijn. Hopelijk met kaarsjes (nee, die gaan niet branden)! Wie meer informatie heeft, ik hou mij aanbevolen!

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum