Appelbaignees van de mama van Simon van Gijn

Voor de rubriek ‘Kunst uit de kelder’ van de krant Trouw heeft Huis Van Gijn een van de receptenschriftjes van Cornelia Johanna Van Gijn-Hooghwinkel (1812-1869) uit het depot gehaald. In deze rubriek vraagt de kunstredactie van de krant om een kunstwerk uit het depot te halen dat nog nooit of lange tijd niet te zien is geweest van voor het publiek. Vandaag de eer aan Huis Van Gijn, Juffrouw Fijn van Draat en natuurlijk Cornelia Hooghwinkel.

Voor het artikel kozen we voor de tijd van het jaar een toepasselijk recept: appelbeignets.

Een recept dat in veel kookboeken te vinden is. De kookboeken geven elke een ander recept voor het deeg. Het Geïllustreerd kookboek schrijft een dik beslag van bloem met wat zout en bier voor. Maria Haezebroek geeft in haar kookboek een deegrecept van bloem, eieren, gist en warme melk, welke eveneens een dik beslag moet worden. De beignets moeten worden gebakken in een ijzeren pot met boter en reuzel gebakken (2 ons reuzel en evenveel boter). Het keukenboek van Davidis geeft het meest ingewikkelde deeg, een beslag met gist: een kwart pond fijn meel wordt met een kopje lauwe melk, 2 eierdooiers en wat zout beslagen; dan voegt men er nog 3 l., 3. w. gesmolten boter, het geklopte wit van de eieren en 1 l., 6 w. met melk aangeroerde gist bij.

Mevrouw Van Gijn-Hoogwinkel heeft een eenvoudig recept voor de appelbaignees:
½ maatje blom, 2 eijeren iets dunder beslaan dan voor een tullenbandje de appelen eenigen tijd vooruit geschild de klokhuizen er uit gedaan met lagen gelegd waar op gestooten kanneel en suiker gestrooid wordt in boter en reuzel gebakken tot bovenstaande is men ½ lb boter even zoo reuzel benodigd N.B. Het beslag moet goed gerezen zijn als men begind te bakken Men neemt als dan een schijfje appelen hetwelk men door het beslag haalt en vervolgens in de vetpot laat vallen.

Omdat het artikel vandaag in Trouw stond, ik vandaag vrij was, vond ik het vandaag de dag om dit recept eens te proberen. Eerst de appels (goudrenetten) boren en schillen, met suiker en kaneel bestrooien. Op ‘t gevoel de bloem bij de 2 eieren gevoegd, totdat het kleverig en stevig deeg werd, zodat het aan appelschijven bleef hangen.
‘Laat ze in de vetpot vallen’. Het klinkt niet aantrekkelijk. Ik heb ze alleen in boter, en geen reuzel, gebakken. In een hoge (hapjes/braad) pan. Op een middelhoog vuur, niet te hard, want dan bakt het korstje aan en dan is de appel nog niet zacht.

Met wat poedersuiker lijkt het net Oudejaarsavond!

Artikel in Trouw met de appelbaignes.

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum