Mooie ontdekking in het depot

De alpenstokken van Simon en Cornelia

In maanden juli en augustus van 1869 gaan de Van Gijns naar Zwitserland op vakantie. Samen met neef Jacob Vriesendorp vertrekken ze 22 juli met de stoomboot Den Staatsch vanuit Dordrecht. Daarna reizen ze per trein verder. In Bazel verblijven ze een paar dagen, waarna ze doorreizen naar Zürich. Vanuit Zürich trekken ze de Alpen in. Ze huren voor 7 francs per dag een gids in, Aloys Ackermann. ‘Een flinke man van 40, 50 jaren met een gunstig uiterlijk’, schrijf Simon in zijn reisdagboek. Hun tocht begint in Arth alwaar ze alpenstokken kopen. Van Gijn beschrijft nog enkele dagen van hun tocht, deels te voet, deels per rijtuig, tot dat het plotseling op 31 juli stopt. Helaas weten we niet wat ze verder op hun reis doen.

Tot nu. Want gisteren vond ik de alpenstokken van Simon en Cornelia in het depot terug. Ze moeten er altijd al gelegen hebben, ze zijn geregistreerd, dat wel, maar bleven toch onbekend. Wat een prachtige vondst, die ook heel mooi was geweest voor het boek en gelijknamige tentoonstelling Op reis met Van Gijn (2014). Op de twee stokken, de een van Simon en de ander van Cornelia, zijn hun initialen ingebrand. Daarnaast ook de namen van de plekken waar ze komen en bergen die ze beklimmen: Art Rigi Kulm; St. Gothard; Furka; Rhone gl; Grimsel; Handeck; Meyringen; Interlaken; Lauterbrunnen; Wengernalp; Gl de grindelwald; Pisse Vaghe, Gorge du Trient, Martigny; ap St Bernard, Chamonix, Flegere.

Wat ze van de tocht vinden, wat ze meemaken en hoe ze het landschap ervaren, kunnen we er niet aan af lezen. Maar de stokken zijn bewaard gebleven, hetgeen bijzonder is. Met deze stokken beklommen Simon en Cornelia de bergen. Prachtig!

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum