25 augustus 1860

Zilveren troffel met datum

In het kader van het onderzoek naar het huis en het leven van de Van Gijns, bekijk ik alle objecten uit de collectie, in het bijzonder die voorwerpen die enige connectie hebben met de familie. En zo dook deze troffel weer op.

De troffel is van zilver en heeft een houten handvat. Op de voorzijde staat S. van Gijn en C.A. Vriesendorp gegraveerd binnen versiering van krullijnen en veren. Een troffel is een werktuig voor bijvoorbeeld metselaars om specie mee te verwerken. Nee, Simon en Cornelia waren geen doe-het-zelvers. De zilveren troffel zal gemaakt zijn voor een bijzondere gebeurtenis, bijvoorbeeld voor een eerste steenlegging van een gebouw. Vaak staat dan de gelegenheid gegraveerd. Wanneer we op de achterkant kijken, zien we een datum staan: 25 augustus 1860.

Wat gebeurde er op die dag? Omdat Simon en Cornelia zelf het ‘onderwerp’ zijn, zou het de datum van hun verloving kunnen zijn. Verloofde zij zich op Cornelia’s 19de verjaardag? We weten het niet. We weten weinig over het huwelijk van deze twee. We weten niet hoe ze elkaar ontmoet hebben. Mogelijk op de rijschool. Ze verkeerden in dezelfde kringen, dat wel. Van Gijn studeerde nog in rechten in Leiden, waar hij in 1856 begon. Hoe vaak zouden ze elkaar gezien hebben?

Ze trouwen pas drieënhalf jaar later, op 14 april 1864. Eerst moet Simon promoveren, wat gebeurt in 1862. Wachten ze daarna nog tot Simon een goede betrekking heeft? Of zouden ze eerst moeten sparen? Zou 25 augustus 1860 inderdaad hun verlovingsdag zijn?

Verwerving

Deze zilveren troffel bevindt zich vanaf 1959 in de collectie van het museum. Het was een schenking van de heer Hugo van Gijn, een achterneef van Simon en wethouder in Dordrecht van 1949 tot 1957. Hugo was de zoon van François Herman van Gijn, oud bankier en een van de executeurs testamentair van ‘onze’ Van Gijn. Mogelijk is het via die weg bij Hugo beland.

Ontdek Huis Van Gijn

Sluit het Verborgen Museum